WARTOŚCI ODŻYWCZE

Ludzie jędzący dużo mięsa powołują się zwykle na jego wartości odżywcze, ale gdyiby z pokarmów mięsnych odrzucić substancje smakowo-zapachowe i pobudzające, zachowując odżywcze, zapewne nikt by wtedy mięsa nie pożądał. Ogólnie powiedzieć można, że jest ono pokarmem cennym, lecz obar­czającym i uciążliwym dla ustroju. Wymaga też dużej spraw­ności narządów oczyszczających ustrój (wątroba, nerki). Wzgląd na zdrowie nakazuje ograniczać pokarmy mięsne zwłaszcza w drugiej połowie życia. Zresztą, mięso może być bez szkody nawet całkowicie wyłączone, jeżeli w diecie uwzględnia się nabiał. Obserwacje zdrowych i sprawnych starców w ośrodkach długowieczności wykazują, że jadają oni mięso rzadko, ale nie są ścisłymi jaroszami. Pożywienie ich składa się głównie z’jarzyn, owoców, ciemnego pieczywa, mleka i sera, natomiast prawie nie używają białej mąki Według badań gerontologicznyeh właśnie taka mlecz- no-roślinna dieta najlepiej konserwuje zdrowie i przeciwdzia­ła miażdżycy.

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *