W MIARĘ ROZWOJU PRZEMYSŁU

Przykładem takiego przygotowania środ­ków spożywczych może być masowe oczyszczanie ziarn ryżu i zbóż europejskich z zewnętrznej ich warstwy, zawierającej białko, witaminy i związki mineralne — chodzi tu o uzyska­nie delikatniejszej w smaku białej mąki służącej do wypieku ciast i białego pieczywa. Podobnym celom służy wyciąganie masła z mleka czy cukru z buraków i szerokie stosowanie tych oszyszczonych produktów (tzw. pustych kalorii) w codzien­nym odżywianiu. Trzeba też podkreślić, że w miarę rozwoju przemysłu spo­żywczego rola oczyszczonych pokarmów i ich procentowy udział w pożywieniu szybko rośnie. Jeszcze 150 lat temu cukier był przysmakiem, który nawet w zamożnych domach zamykało się na klucz i stosowało raczej przy okazjach.

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *