PRZECIĘTNY CZŁOWIEK

Dziś przeciętny człowiek nie może już żyć bez cukru, który stał się artykułem pierwszej potrzeby. A jednocześnie nowoczes­na nauka coraz wyraźniej ukazuje cukier jako jedną z więk­szych szkodliwości naszego żywienia. Masło, tłuszcze zwierzęce, cukier i słodycze to główne przyczyny rozwodu miażdżycy. Oczywiście mówiąc o tym dodaje się zwykle zastrzeżenie „używane w nadmiarze”, ale granica między bardzo raczej skromnymi ilościami dozwolonymi a owym „nadmiarem” jest nader indywidualna, niewyraźna i niestety bardzo często przekraczana. Nie sądźmy zresztą, że tylko ludzie mają skłonności do tego przekraczania. Również i zwierzęta, gdy znajdą w obfitości ponętny pokarm, przejadają się. Szczury laboratoryjne np., gdy tylko mogą, jędzą w nadmiarze, przez co skracają swe życie w porównaniu z życiem szczurów trzymanych na bar­dziej skąpej diecie lub okresowo głodzonych.

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *