POŁĄCZENIE SZKODLIWOŚCI

Łączą się z tym dwie zasadnicze szkodliwości: 1) znaczna degradacja biologicznej odżywczej wartości pokar­mów, nie tylko przez ich denaturację ze zniszczeniem wita­min, ale i przez znaczne zwiększenie ilości nieobojętnych dla zdrowia dodatków, jak sól, cukier, tłuszcz i inne; 2) pobudze­nie apetytu i zwiększenie spożycia w sytuacji, gdy organizm tego nie żąda i nie potrzebuje.Należy ściśle odróżniać głód od apetytu. Głód jest sygna­łem, że organizm istotnie potrzebuje pożywienia i silnie się go domaga. Wtedy najprostsze, naturalne pokarmy smakują doskonale, nie potrzeba żadnych wyrafinowanych bodźców. Natomiast bodźce takie mogą wywołać apetyt, ale tylko na określone, specjalnie ponętne potrawy, również w sytuacji, gdy głodu zupełnie się nie odczuwa i potrzeby usitroju są zaspokojone.Od najdawniejszych czasów różnorodne systemy religijno- -filozoficzne w swych zaleceniach ascetycznych atakowały i zwalczały owo nadmierne, przyjemnościowe spożycie, za­lecając bądź to Okresową wstrzemięźliwość od pewnych po­karmów, bądź ściślejsze półgłodowe diety, czy też na stałą wdrażane specjalne reżimy dietetyczne.

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *