POKARMY MIĘSNE

Przy spalaniu białka mięsnego powstaje zakwaszenie, z którym ustrój musi walczyć. Pokarmy mięsne są też obfi­tym źródłem związków purynowyich, które odgrywają diiżą rolę w patogenezie artretyzmu. Przy zwiększonym spożyciu mięsa wzmagają się w jelicie grubym procesy gnilne, a ich toksyczne produkty wchłaniają się do krwi. Niemałą szkodli­wość stanowi też zwiększona przy diecie mięsnej podaż soli kuchennej i tłuszczu zwierzęcego. Ten ostatni moment nie jest na ogół doceniany. Jak wykazują odnośne badania, zwie­rzęta  przeznaczone na rzeź nie są zdrowe — oprócz otyłości często wykazują różne przewlekłe choroby. Stwierdzono np-. że nawet chuda angielska wołowina zawiera kilkanaście razy więcej tzw. nasyconych kwasów tłuszczowych niż mięso dzi­kiego bawołu z Ugandy, a kwasy te, jak wiadomo, grają po­ważną rolę w rozwoju miażdżycy.

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *