POD KONTROLĄ LEKARZA

Szwajcarski lekarz Bircher-Benner wprowadził metodę lecze­nia dietą surówkowo-owocową, która w swym działaniu i ko­rzystnych wynikach wykazuje duże podobieństwo do leczenia głodem. Głodówka zupełna, przy której przyjmuje się tylko wodę, działa szybciej, ale i brutalniej, dlatego nawet nazwa­no ją — ze względu na znakomite często wyniki — operacją bez noża. Głodówki zupełne stosuje się najczęściej przez okres 2 — 3 tygodni (nieraz nawet dłużej), ale wyłącznie pod ścisłą opieką lekarzy dobrze znających tę metodę. Dokładniejszy opis tych kuracji nie należy do mej tematyki. Jest oczywiste, że diet głodowych czy półgłodowych nie wol­no stosować w chorobach wyniszczających, połączonych np. z utratą białka. Za to korzystne, nieraz wręcz doskonałe wy­niki dają te metody w chorobach związanych przyczynowo z zespołem przekarmienia, w otyłości, miażdżycy, chorobach serca, niewydolności krążenia i w nadciśnieniu.

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *