OCHRONA CZŁOWIEKA

Tego rodza­ju spiżarnie stanowią np. jajko, mleko, całe ziarna zboża, ryżu, grochu, jarzyny bulwiaste, orzechy itp. Odżywianie się takimi całościami chroni człowieka przed większymi nie­doborami i dysproporcjami pokarmowymi, ponieważ włącza on wtedy w swą przemianę materii kompletne zestawy skład­ników odżywczych, z tym jednak, że muszą to być całości bardzo różnorodne, ponieważ żadna z nich nie jest w swym składzie przeznaczona dla organizmu ludzkiego, lecz dla mło­dych ustrojów różnych roślin i zwierząt. Ale ogólnie w swym składzie poddane są zasadom życia, którym przecież i czło­wiek podlega.Podkreślałam już wyżej, że rozbijanie takich całości, wy­ciąganie z nich pojedynczych oczyszczonych składników szersze stosowanie ich w pożywieniu jest poważnym i brze­miennym w skutki społeczne błędem, gdyż prowadzi do za­burzeń równowagi pokarmowej i metabolicznej w ustroju, sprzyja powstawaniu różnych przewlekłych chorób.

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *