NOWOCZESNA NAUKA

Nowoczesna nauka już dostatecznie wyraźnie wykazuje ogromny wpływ sposobu odżywiania na zdrowie, i to nie tylko cielesne, ale i psychiczne. Mózg jest narządem nie­zwykle skomplikowanym i bardzo wymagającym, potrzebuje stale dużego dopływu tlenu i wielu substancji odżywczych, a wszelkie przewlekłe -choroby i zatrucia ujemnie odbijają się na jego pracy. Nieprawidłowe żywienie upośledzając funkcje ustroju uszkadza również czynność mózgu, co może manifestować się w różny sposób, np. jako zły nastrój, de­presja, podniecenie, skłonność do irytacji i wybuchów złości, ogólne złe samopoczucie, pesymizm i odraza do świata i ludzi, różnorodne nerwice i psychonerwice aż do wyraźnych już psychoz, czyli chorób umysłowych. Jak już podkreślałam, w krajach, gdzie żywności jest do­syć, najczęściej spotykaną szkodliwością jest ciągłe nadmier­ne (w stosunku do potrzeb ustroju) spożycie, przy ogólnie nieprawidłowym składzie pożywienia. Można by to umownie nazwać zespołem przekarmienia.

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *