INDYWIDUALNE OCENY

Niezależnie od indywidualnych ocen, które mogą być bar­dzo różne, pokarmy można podzielić na bardziej lub mniej smaczne według zawartości w nich pewnych substancji silnie działających na zmysł smaku i powonie-nia. Przyprawy takie jak cukier, sól, pieprz, cynamon czy musztarda służą właśnie zwiększaniu apetytu przez przyjemnie odczuwane smakowo- -węchowe bodźce. Obfitym źródłem takich bodźców jest rów­nież smażenie i pieczenie, a także gotowanie pokarmów mięsnych. Powstające przy tym „ciała wyciągowe” i „pro­dukty przypiekania” silnie pobudzają smak i węch, wzmaga­jąc wydzielanie śliny i soków trawiennych, a ponadto wy­wierają pobudzający kofeinopodobny wpływ na korę mózgo­wą. Stąd tak wielkie pożądanie pokarmów mięsnych, stąd też poczucie siły po ich spożyciu i osłabienie po ich nagłym odstawieniu u człowieka do nich przyzwyczajonego.

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *